Narancsos teriyakiban sült tempeh pisztácia bundában

Narancsos teriyakiban sült tempeh pisztácia bundában

Hozzávalók

200 g tempeh 7 mm vastagságúra szeletelve
kókuszolaj a sütéshez
1 dl  tamari vagy teriyaki szósz
2 narancs leve és 1 bio narancs héja
1 ek agavé szirup
2 gerezd fokhagyma préselve
2 tk kukorica keményítő
1 ek almaecet
3 ek tisztított pisztácia
só, bors

Elkészítése

Összeállítom a narancsmázat: kukoricakeményítőt beleteszem egy kis fémtálba, hozzáadom a száraz fűszereket, pici sót, borsot,  majd fogok egy kisebb habverőt, és először elkeverem az almaecettel, narancs levével úgy, hogy csomómentes legyen. Hozzáadom az agavé szirupot, a narancs héját, és fokhagymát is. Félreteszem.

Egy tapadásmentes serpenyőben kevés kókuszolajat hevítek, és ha közepesen forró, belehelyezem a tempeh szeleteket. Itt fontos, hogy az olaj a tempeh feléig érjen. Mindkét oldalukat aranybarnára pirítom, majd leöntöm az olaj nagy részét. Viszateszem a tűzre és meglocsolom a teriyaki vagy tamari szósszal, és rázogatva kevergetem, míg aranybarna kérget kap.
Közben megforgatom a szeleteket, hogy mindkét oldala szép legyen. Ekkor fogom a mázat és óvatosan nyakon öntöm vele a serpenyőben megpirult tempeh szeleteket, és össze kavarom óvatosan, míg a mázam besűrűsödik, és minden szeletet bevonja.
Ekkor kiteszem egyenként egy tálra őket, megforgatom durvára tört pirított pisztáciában.
Édesburgonyapürével tálalva, tökéletes karácsonyi finomság.