Pomodori secchi

Pomodori secchi

Hozzávalók 3-4 főre

300g gluténmentes penne
1 üveg olívaolajban eltett aszalt paradicsom(az olajára is szükség lesz)
6-7 gerezd fokhagyma
Extra szűz olívaolaj
Friss bazsalikom és kakukkfű
Tisza só, friss tarkabors

Elkészítése

1. A tésztát felteszem tengersós sósságú vízben főni.
2. Egy nyeles, tapadásmentes serpenyőben olívaolajat és a paradicsom olaját(kb. 10ek) felhevítem, és abban, rázogatva megdinsztelem a karikára szeletelt fokhagyma gerezdeket, de nagyon vigyázok, hogy ne barnuljon be, mert akkor keserű lesz.
3. Az aszalt paradicsomot vékony csíkokra szelem, majd hozzáadom a fokhagymás olajhoz, és pár percig együtt sütöm őket közepes lángon. Hozzádok kevés friss kakukkfüvet, és apróra vágott maréknyi friss bazsalikomot. (én még darabolt kapribogyót is adok hozzá, de ez opcionális)
4. Ekkora már a tészta is al’dente, és leszűrés nélkül átrakom kevés főzővízzel együtt a serpenyőbe. A főzővíz keményítő tartalma segít a szószt fényesebbé tenni, és alapos további tűzön forgatással, átjárja a tésztát. Pár perc múlva kész is, utána még ha szükséges sózom, borsozom, a tetejére parmezánt reszelek.