Téli mustáros zöldségkrémleves (tél)

Téli mustáros zöldségkrémleves (tél)

Hozzávalók

4 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 kis méretű zellergumó
1 db közepes fehérrépa
2 db babérlevél
1-1 ½  liter zöldségleves alaplé
2 csapott ek tiszta só
1 tk őrölt bors
3 ek natúr ételítesítő (Vegamix, ezt a saját fűszervonalamból használom)
1 ek nádcukor
fél citrom leve
3 dl házi növényi tejszín
1 ek mustár
1 púpozott ek burgonyakeményítő
hidegen sajtolt tökmagolaj

Elkészítés

A cukrot kevés vízzel megkaramellizálom.
A hagymát felaprítom, hozzádom a karamellhez, és babérlevelek társaságában megdinsztelem.
Beleteszem az aprított zöldségeket. Sózom, borsozom, hozzáadom a vegamixet, majd annyi alaplével öntöm fel, amennyi ellepi. (ha nincs alaplevünk, víz is jó)
Jó puhára főzöm a zöldségeket.
Míg a leves fő, elkészítem a habarást, amitől krémes és selymes lesz.
Egy kisebb tálba, a keményítőhöz, hozzáadom a tejszínt, a mustárt, és csomómentesre keverem.
A levest leveszem a tűzről, kiveszem a babérlevelet, majd selymesen simára turmixolom.
Ha túl sűrű, adok hozzá vizet, és a habarást is belezuttyantom, miközben a botmixer jár.
Hozzáadom a citromlevet is.
Ha simára turmixoltam, visszateszem a tűzre. Ha 80 fokos, akkor készen van (1buggyanás kb)
Kitálalom, majd pirított tökmaggal, tökmagolajjal díszítem. Tetetére aprított, friss petrezselymet szórok.

Tipp: Ez a leves akkor lesz igazán finom, ha pont annyira sós, amennyire édes és savanyú.

Az ízeknek tökéletes harmóniában kell lenniük.