Hamis „libamáj” pástétom mazsolás szőlődzsemmel

Hamis „libamáj” pástétom mazsolás szőlődzsemmel

Pástétom hozzávalók

200g lencse
500g erdei gomba
15 dkg dió
1 ek kakukkfű
1 ek rozmaring
1 ek zsálya
4 db babérlevél
1 tk agavé szirup
½ citrom leve
1 ek tiszta só
1 tk őrölt bors
½ ek fokhagymapor

Szőlődzsem hozzávalók

10 dkg aranymazsola
8 szem vörös szőlő
1 ek nádcukor
1 tk xantán
1 mk chili pehely
1 mk őrölt zöld kardamom
csipet só

Szőlődzsem elkészítése

A mazsolát folyó vízzel átmosom, majd beáztatom annyi langyos vízbe, hogy ellepje.
Egy kisebb lábasban pici vízzel cukrot karamellizálok, beleteszem a chili pelyhet,  kardamomot, 1 percig összeforgatom. Hozzáadom a mazsolát, áztatólevével együtt, egy csipet sót,  a citrom levét, és pár percig főzöm. Hozzákeverem a xantánt, és addig főzöm, míg dzsemmé alakul. Leveszem a tűzről, és kihűtöm. Közben felkarikázom a szőlőt, kimagozom, és hozzáadom a kihűlt dzsemhez.

Pástétom elkészítése

A lencsét megmosom, beáztatom, majd babérleveles vízben megfőzőm, leszűröm, és kinyomkodom a felesleges vizet.
Az erdei gombát felszeletelem, pici olíván barnára pirítom
Száraz serpenyőben a diót illatosra pirítom, majd ledarálom.
Egy tálba teszem a lencsét, gombát, a darált diót és hozzáadom a fűszereket, az agavét, és a citromlevet.
Nagyon alaposan összekeverem, és egy aprító segítségével masszává darálom.
A kész pástétomot csatos üvegekbe töltöm, pirítóssal, és mazsolás szőlődzsemmel tálalom.